Η IBM σχεδιάζει να αντικαταστήσει 7.800 θέσεις εργασίας με AI

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της IBM Arvind Krishna αποκάλυψε τα σχέδια να σταματήσει τις προσλήψεις για περίπου 7.800 θέσεις που θα μπορούσαν τελικά να αντικατασταθούν από συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, όπως ανέφερε το Bloomberg τη Δευτέρα.

Ο Krishna ανέφερε ότι οι προσλήψεις για back-office λειτουργίες, όπως οι ανθρώπινοι πόροι, θα επιβραδυνθούν ή θα σταματήσουν, επηρεάζοντας σχεδόν 26.000 ρόλους που δεν έχουν σχέση με τον πελάτη. Αυτό περιλαμβάνει τη μη πλήρωση θέσεων που μένουν κενές λόγω φθοράς. Το Bloomberg ανέφερε ότι ο Krishna δήλωσε σε συνέντευξή του: “Θα μπορούσα εύκολα να δω το 30% αυτών να αντικαθίσταται από την τεχνητή νοημοσύνη και την αυτοματοποίηση σε μια περίοδο πέντε ετών”.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται εν μέσω ανησυχιών για το μέλλον των ανθρώπινων θέσεων εργασίας λόγω των generative AI chatbots όπως το ChatGPT. Τον Μάρτιο, η Goldman Sachs δημοσίευσε μια έκθεση στην οποία εκτιμάται ότι η γενεσιουργός τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να θέσει 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε κίνδυνο αυτοματοποίησης, πράγμα που σημαίνει ότι αυτοί οι ρόλοι θα μπορούσαν να μειωθούν ή να αντικατασταθούν από συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.

Ταυτόχρονα, η διφορούμενη έννοια της “ΤΝ” μπορεί να έχει γίνει μια βολική δικαιολογία για απολύσεις και σημαντικές αναδιοργανώσεις, και ο πραγματικός αντίκτυπός της στις θέσεις εργασίας παραμένει σε μεγάλο βαθμό κερδοσκοπικός. Για παράδειγμα, την περασμένη εβδομάδα, η Dropbox ανακοίνωσε την απόλυση περίπου 500 υπαλλήλων στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του εργατικού δυναμικού για να τοποθετήσει την εταιρεία “στην πρώτη γραμμή της εποχής της τεχνητής νοημοσύνης”.

Ωστόσο, ο σημερινός θόρυβος γύρω από τη γενεσιουργό ΤΝ μπορεί να μην διαφέρει ουσιαστικά από τις προηγούμενες μετατοπίσεις στην αγορά εργασίας που προκλήθηκαν από την αυξανόμενη αυτοματοποίηση. Παρά την αναμενόμενη μείωση συγκεκριμένων ρόλων, η IBM συνεχίζει να προσλαμβάνει για θέσεις ανάπτυξης λογισμικού και θέσεις που αφορούν τους πελάτες. Ο Κρίσνα ενημέρωσε το Bloomberg ότι η εύρεση ταλέντων είναι πλέον ευκολότερη από ό,τι ήταν πριν από ένα χρόνο και η εταιρεία πρόσθεσε περίπου 7.000 νέους υπαλλήλους το πρώτο τρίμηνο. Η IBM απασχολεί σήμερα περίπου 260.000 εργαζομένους.

Διαβάστε επίσης – Δημιουργία Business Plan – 10 tips για να σας βοηθήσουν

Ακολουθήστε μας στο Facebooklinkedin και Twitter

More from author

Απάντηση

Related posts

Latest posts

5 επιχειρηματικά προβλήματα που μπορεί να λύσει το ChatGPT

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια, και ένα από τα πιο ευέλικτα εργαλεία που εμφανίστηκαν είναι το ChatGPT. Βασισμένο σε...

5 λιγότερο ανταγωνιστικές αγορές για να ξεκινήσετε

Η επιχειρηματικότητα μπορεί να είναι ένα συναρπαστικό και ικανοποιητικό ταξίδι, αλλά η πλοήγηση σε άκρως ανταγωνιστικές αγορές μπορεί να είναι αποθαρρυντική, ιδίως για τους...

Πώς θα βγάλω χρήματα από το κινητό μου;

Τα κινητά μας τηλέφωνα έχουν γίνει ισχυρά εργαλεία για κάτι περισσότερο από απλή επικοινωνία και ψυχαγωγία. Με μια πληθώρα εφαρμογών, υπηρεσιών και ευκαιριών, μπορείτε...

Want to stay up to date with the latest news?

We would love to hear from you! Please fill in your details and we will stay in touch. It's that simple!

Αρέσει σε %d bloggers: