Οι δορυφόροι έχουν γίνει όλο και περισσότερο κομβικά εργαλεία για την επικοινωνία και τη συλλογή δεδομένων σε απομακρυσμένες περιοχές σε όλο τον κόσμο. Ενώ προσφέρουν μνημειώδη οφέλη, παρουσιάζουν επίσης προκλήσεις, όπως η πιθανότητα κακής χρήσης και η προσθήκη στο κλιμακούμενο ζήτημα των διαστημικών σκουπιδιών.
Εισάγετε τη νεοσύστατη επιχείρηση Open Cosmos, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία υπερασπίζεται την ανάπτυξη βιώσιμων δορυφόρων χαμηλής τροχιάς γύρω από τη γη. Επιπλέον, προσφέρουν ένα ολοκληρωμένο σύστημα για την εποπτεία των δεδομένων που συλλέγονται από αυτούς τους δορυφόρους. Έχοντας εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων, η εταιρεία φιλοδοξεί να εκδημοκρατίσει την πρόσβαση στους δορυφόρους. Μέσω της καινοτόμου πλατφόρμας τους, δίνουν τη δυνατότητα σε διάφορες οντότητες να χρησιμοποιούν μεμονωμένους ή ομάδες δορυφόρων και μάλιστα να επιλέγουν να μοιράζονται τα δεδομένα που συσσωρεύουν.
Ξεκινώντας το 2015 από τρεις Ισπανούς αεροδιαστημικούς μηχανικούς, η Open Cosmos τράβηξε γρήγορα την προσοχή του κλάδου. Το αξιοσημείωτο επίτευγμά τους ήταν η εκτόξευση του πρώτου τους δορυφόρου LEO με ελάχιστο προϋπολογισμό – ένα κατόρθωμα ιδιαίτερα εντυπωσιακό, δεδομένων των σημαντικών κεφαλαιακών και λειτουργικών δαπανών που συνήθως συνδέονται με τα αεροδιαστημικά εγχειρήματα. Επί του παρόντος, η νεοσύστατη επιχείρηση συνεργάζεται με διακεκριμένους διαστημικούς οργανισμούς και μεγάλα ονόματα όπως η AWS της Amazon, η RHEA Group, η Lacuna Space, μεταξύ άλλων.
Αν και η Open Cosmos έχει τη δυνατότητα να καλύπτει ποικίλες εφαρμογές, η κύρια εστίασή της παραμένει στην παρακολούθηση της ενέργειας και του κλίματος, όπως αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος Rafel Jorda Siquier. Τόνισε τη δέσμευσή τους να συνεργάζονται μόνο με φορείς που έχουν θετικές προθέσεις σε αυτούς τους τομείς. Επιπλέον, οι δορυφόροι τους είναι σχεδιασμένοι να διαλύονται κατά την επανείσοδο στην ατμόσφαιρα, διασφαλίζοντας ότι δεν θα μείνουν υπολείμματα πίσω.
Η πρόσφατη χρηματοδότηση είναι αξιοσημείωτη όχι μόνο για το ύψος της, αλλά και λόγω της συμμετοχής ορισμένων επενδυτών, ρίχνοντας φως στο εξελισσόμενο τοπίο της χρηματοδότησης σε τομείς όπως η βαθιά τεχνολογία και η διαστημική τεχνολογία.
Επικεφαλής αυτού του γύρου χρηματοδότησης είναι οι ETF Partners, Trill Impact και A&G – οι οποίες έχουν έντονο ενδιαφέρον για τις επενδύσεις αντίκτυπου. Άλλοι αξιοσημείωτοι συμμετέχοντες είναι η Accenture Ventures, το InnoEnergy Climate Tech Fund της Banco Santander, η IREON, η Wille Finance και η Claret Capital Partners. Στο γύρο συμμετείχαν επίσης οι επιχειρηματίες που έγιναν επενδυτές Taavet Hinrikus και Kheng Nam Lee. Το ποικιλόμορφο ρόστερ των επενδυτών υποδηλώνει τις υφιστάμενες συνεργασίες και τις πιθανές μελλοντικές προσπάθειες της Open Cosmos.
Διαβάστε επίσης – Τι πρέπει να σκεφτείς πριν διαπραγματευτείς για μεγαλύτερο μισθό