Η εκτίναξη της Nvidia πέρα από το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια φέρνει την εταιρεία δίπλα στους τεχνολογικούς γίγαντες

Η Nvidia, μια εταιρεία τεχνολογίας με έδρα τη Silicon Valley, έχει σημειώσει μια απίστευτη άνοδο της χρηματιστηριακής της αξίας, ωθώντας την κεφαλαιοποίησή της πάνω από το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Αυτό ευθυγραμμίζει τη Nvidia με κορυφαίες εταιρείες του κλάδου, όπως η Amazon, η Apple, η Microsoft και η Alphabet. Η γρήγορη επέκταση της εταιρείας οφείλεται στην υπεροχή της στην αγορά των τσιπ τεχνητής νοημοσύνης (AI).

Τα τσιπ γραφικών της Nvidia έχουν γίνει η προτιμώμενη επιλογή για την εκπαίδευση συστημάτων AI, τοποθετώντας την εταιρεία ως ζωτικό μέρος του μετασχηματισμού της AI σε διάφορους κλάδους. Μοντέλα AI, όπως το δημοφιλές chatbot της OpenAI, ChatGPT, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις ισχυρές μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPU) της Nvidia. Τόσο η Microsoft όσο και η OpenAI έχουν αποκτήσει χιλιάδες τσιπ H100 της Nvidia, το καθένα από τα οποία κοστίζει περίπου 40.000 δολάρια.

Ακόμη και με μια τέτοια αξιέπαινη επιτυχία και ισχυρή ζήτηση, η τιμή της μετοχής της Nvidia θεωρείται διογκωμένη στο έπακρο. Ο λόγος τιμής προς κέρδη (P/E) βρίσκεται στο 220, αρκετά πάνω από άλλα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon και η Tesla. Οι αναλυτές προβλέπουν πιο λογικές αποτιμήσεις κατά το επόμενο έτος, αλλά ο συνεχής θρίαμβος της Nvidia θα εξαρτηθεί από τη διατήρηση του προβάδισματός της στην Τεχνητή Νοημοσύνη και την υπερνίκηση ανταγωνιστών όπως η Google και η AMD, ενώ παράλληλα θα πρέπει να ξεπεράσει τους πιθανούς περιορισμούς στην προσφορά.

Η επενδυτική κοινότητα θα παρακολουθεί με προσοχή την επόμενη ανακοίνωση των κερδών της Nvidia, η οποία αναμένει τριμηνιαία έσοδα περίπου 11,08 δισ. δολαρίων, ένα άλμα 65% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, η πρόσφατη μείωση της τιμής της μετοχής της εταιρείας κατά 8,6% οδηγεί σε αβεβαιότητα σχετικά με τη συνεχή επιτυχία της Nvidia και την πιθανή υπερεκτίμηση από τους επενδυτές.

Η εκπληκτική άνοδος της Nvidia σε κεφαλαιοποίηση 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία, όταν η αξία της ήταν μόλις 8,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Από τότε, η αξία της εταιρείας έχει εκτοξευθεί κατά 11.170%, ξεπερνώντας τον τιτάνα των τσιπ Intel. Ο διευθύνων σύμβουλος της Nvidia, Jensen Huang, έχει ενταχθεί στις τάξεις των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη, διαθέτοντας καθαρή αξία 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η στρατηγική στροφή της Nvidia προς τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης εκτυλίχθηκε σε διάστημα 15 ετών, που σηματοδοτήθηκε από το λανσάρισμα του CUDA, ενός συνδυασμού λογισμικού και γλώσσας προγραμματισμού που επιτρέπει στους προγραμματιστές να αξιοποιούν πλήρως τα τσιπ GPU. Η εξέλιξη αυτή εδραίωσε τις GPU της Nvidia και το CUDA ως κρίσιμα εργαλεία για την εκπαίδευση μοντέλων AI. Αναλυτές του κλάδου υποστηρίζουν ότι από τη στιγμή που οι εταιρείες και οι προγραμματιστές έχουν δεσμευτεί στην τεχνολογία της Nvidia, είναι απίθανο να μεταβούν σε εναλλακτικά προϊόντα.

Διαβάστε επίσης – Πώς να ζητήσω προαγωγή; – Οδηγός

Ακολούθησε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Απάντηση

More from author

Related posts

spot_img

Latest posts

Στέφανος Τσιτσιπάς: Η Καριέρα, οι Τίτλοι και τα Κέρδη του Σπουδαίου Έλληνα Τενίστα

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς, όνομα συνώνυμο της ελληνικής επιτυχίας στο τένις, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Αυγούστου 1998. Το τένις ήταν στο αίμα του, με...

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Ένα αφιέρωμα στον Greek Freak, που σπάει κάθε ρεκόρ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, γνωστός και ως "The Greek Freak", είναι μια πανύψηλη φιγούρα στον κόσμο του επαγγελματικού μπάσκετ, όχι μόνο για τον εντυπωσιακό αθλητισμό...

Blackstone και Digital Realty ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ανάπτυξη κέντρων δεδομένων αξίας 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Η Blackstone, αμερικανική επενδυτική εταιρεία, συνεργάζεται με την εταιρεία κέντρων δεδομένων Digital Realty για τη δημιουργία κοινής επιχείρησης με σχέδια επένδυσης 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων...

Κάνε εγγραφή για να μαθαίνεις όλες τις εξελίξεις!

Κάνε εγγραφή και γίνε μέλος της μεγαλύτερης επιχειρηματικής κοινότητας στην Ελλάδα!

%d