Η απομάκρυνση του CEO της OpenAI φέρνει στο επίκεντρο τις κανονιστικές ρυθμίσεις της ΕΕ

Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση πλησιάζει στη θέσπιση ολοκληρωμένων κανονισμών για την τεχνητή νοημοσύνη, η ξαφνική απομάκρυνση του διευθύνοντος συμβούλου της OpenAI Σαμ Άλτμαν αναδεικνύει την ανάγκη για αυστηρούς κανόνες, σύμφωνα με νομοθέτες και εμπειρογνώμονες.

Ο Altman, συνιδρυτής της startup που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της γενεσιουργού τεχνητής νοημοσύνης, απολύθηκε απροσδόκητα από το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI πρόσφατα, προκαλώντας σημαντικούς τριγμούς στον κλάδο της τεχνολογίας και οδηγώντας σε απειλές για μαζικές παραιτήσεις από τους υπαλλήλους της εταιρείας.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ έχουν ασχοληθεί με την οριστικοποίηση των λεπτομερειών του νόμου AI Act, ενός σαρωτικού συνόλου κανονισμών που θα απαιτούσε από ορισμένες εταιρείες να διενεργούν ενδελεχείς αξιολογήσεις κινδύνου και να παρέχουν δεδομένα στις ρυθμιστικές αρχές.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι συζητήσεις αντιμετώπισαν προκλήσεις σχετικά με τον βαθμό στον οποίο θα πρέπει να επιτρέπεται στις εταιρείες να αυτορρυθμίζονται.

Ο Μπράντο Μπενιφέι, ένας από τους δύο νομοθέτες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ηγούνται των διαπραγματεύσεων για τους νόμους αυτούς, εξέφρασε στο Reuters: “Το κατανοητό δράμα γύρω από την απομάκρυνση του Altman από το OpenAI και η επακόλουθη μετακίνησή του στη Microsoft αποδεικνύει ότι δεν μπορούμε να βασιζόμαστε αποκλειστικά σε εθελοντικές συμφωνίες που διευκολύνονται από οραματιστές ηγέτες”.

Και συνέχισε: “Η νομοθεσία, ειδικά όταν πρόκειται για τα πιο ισχυρά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, πρέπει να είναι ισχυρή, διαφανής και εφαρμόσιμη για να προστατεύει την κοινωνία μας”.

Το Reuters ανέφερε επίσης τη Δευτέρα ότι η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία κατέληξαν σε συναίνεση σχετικά με τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης, εξέλιξη που αναμένεται να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι τρεις αυτές κυβερνήσεις τάσσονται υπέρ της “υποχρεωτικής αυτορρύθμισης μέσω κωδίκων δεοντολογίας” για τις οντότητες που χρησιμοποιούν παραγωγικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, αν και ορισμένοι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι τα μέτρα αυτά μπορεί να μην επαρκούν.

More from author

Related posts

spot_img

Latest posts

Η ΕΚΤΕΡ υπογράφει σύμβαση για ανέργεση μουσικού σχολείου

Η ΕΚΤΕΡ υπέγραψε χτες, 28/11, σύμβαση με τον Δήμο της Κορίνθου για ανέργεση μουσικού σχολείου. Η σύμβαση που υπογράφτηκε ανέρχεται στα 7,551 εκατ. ευρώ....

Η Hewlett Packard Enterprise ανακοίνωσε τα καθαρά κέρδη της

Η τεχνολογική εταιρεία Hewlett Packard Enterprise προέβει σε ανακοίνωσει των κερδών και των εσόδων της. Συγκεκριμένα, η εταιρεία Hewlett Packard Enterprise σημείωσε καθαρά κέρδη...

Το μεγαλύτερο Zara έρχεται στην Ελλάδα

Η Inditex, στην οποία ανήκουν τα brands Zara, Zara Home, Massimo Dutti, Pull & Bear, Stradivarius, Oysho και Bershka και Uterque, το Φεβρουάριο θα...

Κάνε εγγραφή για να μαθαίνεις όλες τις εξελίξεις!

Κάνε εγγραφή και γίνε μέλος της μεγαλύτερης επιχειρηματικής κοινότητας στην Ελλάδα!

Αρέσει σε %d bloggers: