Στην τελευταία της ανάρτηση στο blog της, η Google ανακοίνωσε μια νέα πολιτική που θα προβλέπει τη διαγραφή ανενεργών λογαριασμών Google. Εάν ένας λογαριασμός δεν καταγράφει καμία “δραστηριότητα” για μια περίοδο δύο ετών, θα διαγράφεται οριστικά από τη Google.
Η Google δηλώνει ότι το μέτρο αυτό αποτελεί στρατηγική για την καταπολέμηση του spam. Η ανάρτηση εξηγεί ότι οι ανενεργοί λογαριασμοί είναι τουλάχιστον δέκα φορές λιγότερο πιθανό να έχουν ενεργοποιημένη την επαλήθευση 2 βημάτων, γεγονός που τους καθιστά επιρρεπείς σε παραβίαση και, στη συνέχεια, μέσο για spam και κλοπή ταυτότητας. Επιπλέον, η αφαίρεση των παλαιών λογαριασμών και η προκύπτουσα εξοικονόμηση αποθηκευτικού χώρου θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του κόστους – ένας πρόσφατος τομέας εστίασης για την Google.
Αυτή η πολιτική διαγραφής ανενεργών λογαριασμών ισχύει μόνο για προσωπικούς λογαριασμούς. Οι επαγγελματικοί λογαριασμοί που πληρώνουν μηνιαίο τέλος μπορούν να παραμείνουν ανενεργοί για αόριστο χρονικό διάστημα, εφόσον συνεχίζονται οι πληρωμές. Η Google συμβουλεύει ότι ο ευκολότερος τρόπος για να διατηρηθεί ένας λογαριασμός Google ενεργός είναι να συνδέεστε τουλάχιστον μία φορά κάθε δύο χρόνια. Άλλα παραδείγματα “δραστηριότητας” περιλαμβάνουν τα “check-ins Android” και τη διατήρηση μιας συνδρομής αποθήκευσης Google One. Είναι ενδιαφέρον ότι το Google Photos λειτουργεί με τις δικές του μοναδικές μετρήσεις “δραστηριότητας” που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη διαγραφή μόνο των φωτογραφιών σας, απαιτώντας είτε μια επίσκεψη στην εφαρμογή ή τον ιστότοπο, είτε μια μεταφόρτωση κάθε δύο χρόνια.
Όσοι έχουν ήδη ξεπεράσει το όριο “ανενεργοί για δύο χρόνια” δεν θα δουν τους λογαριασμούς τους να διαγράφονται αμέσως. Η μαζική διαγραφή των λογαριασμών Google, που αναφέρεται χιουμοριστικά ως The Great Google Account Purge, έχει οριστεί επίσημα για τον Δεκέμβριο του 2023. Η Google διαβεβαιώνει ότι κανένας χρήστης δεν θα πρέπει να αιφνιδιαστεί από τη διαγραφή του λογαριασμού του, καθώς σχεδιάζει να στείλει “πολλαπλές ειδοποιήσεις κατά τη διάρκεια των μηνών που προηγούνται της διαγραφής, τόσο στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του λογαριασμού όσο και στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αποκατάστασης (εάν έχει δοθεί)”.
Διαβάστε επίσης – MVP: 5 λάθη που κάνουν οι startups και πως θα τα αποφύγετε