Οι ευρωπαϊκές αρχές προστασίας δεδομένων εγκαινιάζουν ειδική ομάδα για το ChatGPT

Η απόφαση του ιταλικού παρατηρητηρίου για την προστασία της ιδιωτικής ζωής έχει πυροδοτήσει παγκόσμιες συζητήσεις σχετικά με τις επιπτώσεις της προστασίας των δεδομένων σε μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT. Σε απάντηση, ευρωπαϊκές αρχές, όπως η γαλλική CNIL, έχουν ξεκινήσει έρευνες για το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης μετά από παρόμοιες ανησυχίες.

Πριν από τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Πέμπτης, η ισπανική υπηρεσία προστασίας δεδομένων ζήτησε να συζητηθούν τα ζητήματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής του ChatGPT, προκειμένου να ληφθούν συντονισμένες αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Για να διασφαλιστεί η συνεπής εφαρμογή των κανονισμών, οι ευρωπαϊκές αρχές δεδομένων συμφώνησαν να συστήσουν μια ομάδα εργασίας αφιερωμένη στη συνεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με πιθανές ενέργειες επιβολής.

Την Τετάρτη, η Garante έδωσε στην OpenAI προθεσμία έως τις 30 Απριλίου για να ευθυγραμμίσει το ChatGPT με το ευρωπαϊκό πλαίσιο προστασίας δεδομένων, προτείνοντας μια σειρά διορθωτικών μέτρων.

Η ιταλική αρχή ζήτησε από την τεχνολογική εταιρεία να παράσχει μια ειδοποίηση απορρήτου που να περιγράφει λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο τα δεδομένα των χρηστών αξιοποιούνται στη λειτουργία του ChatGPT.

Η OpenAI καλείται επίσης να αποσαφηνίσει τη νομική βάση για την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα κατά την εκπαίδευση των αλγορίθμων της, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει τη λήψη συγκατάθεσης των χρηστών ή την απόδειξη έννομου συμφέροντος.

Επιπλέον, η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να παρέχει εργαλεία που επιτρέπουν σε όλους, ανεξάρτητα από το αν είναι χρήστες, να ζητούν διορθώσεις των προσωπικών τους δεδομένων ή, εάν οι διορθώσεις είναι τεχνικά αδύνατες, να ζητούν τη διαγραφή των δεδομένων.

Τα άτομα θα πρέπει επίσης να μπορούν να ζητούν να μην χρησιμοποιούνται τα δεδομένα τους στο μοντέλο ΤΝ.

Μέχρι τις 31 Μαΐου, η OpenAI πρέπει να υποβάλει σχέδιο στην ιταλική ρυθμιστική αρχή που να περιγράφει την εφαρμογή της επαλήθευσης της ηλικίας των χρηστών το αργότερο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Αυτό θα αποτρέψει την πρόσβαση παιδιών κάτω των 13 ετών και ανηλίκων χωρίς γονική συναίνεση.

Τέλος, η Garante αναμένει από την αμερικανική εταιρεία να ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης μέσω ραδιοφώνου, τηλεόρασης, εφημερίδων και διαδικτύου για να ενημερώσει το κοινό σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα προσωπικά του δεδομένα για την εκπαίδευση των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης της.

Διαβάστε επίσης – Orthology – Επιλέγοντας τον κατάλληλο IT Partner 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, linkedin και Twitter

More from author

Απάντηση

Related posts

Latest posts

5 είδη επιχειρήσεων που δεν υπάρχουν πλέον

Το επιχειρηματικό τοπίο βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη, διαμορφωμένο από τις τεχνολογικές εξελίξεις, τις οικονομικές αλλαγές και τις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών. Καθώς νέοι κλάδοι...

Γιατί το να δουλεύετε γρήγορα είναι το συστατικό της επιτυχίας;

Η ικανότητα να δουλεύετε γρήγορα έχει γίνει καθοριστικός παράγοντας για την επίτευξη επιτυχίας σε διάφορες πτυχές της ζωής. Είτε πρόκειται για τον επιχειρηματικό κόσμο,...

Ποια πόλη στην αρχαία Ελλάδα ήταν το κέντρο της επιχειρηματικότητας;

Η Αρχαία Ελλάδα, που συχνά εξυμνείται ως το λίκνο του δυτικού πολιτισμού, φιλοξενούσε πολυάριθμες πόλεις-κράτη, η καθεμία με μοναδικά πολιτιστικά, πολιτικά και οικονομικά χαρακτηριστικά....

Want to stay up to date with the latest news?

We would love to hear from you! Please fill in your details and we will stay in touch. It's that simple!

Αρέσει σε %d bloggers: