Η έκρηξη του διαστημόπλοιου της SpaceX ήταν σκόπιμη

Περίπου τέσσερα λεπτά μετά την εκτόξευσή του από την εξέδρα του Τέξας, ο κολοσσιαίος πύραυλος της SpaceX εξερράγη σε μια πύρινη σφαίρα πάνω από τον Κόλπο του Μεξικού, χωρίς να φτάσει ποτέ στο διάστημα.

Αν και η SpaceX δεν έχει αποκαλύψει πολλές λεπτομέρειες σχετικά με το τι συνέβη κατά την εναρκτήρια πτήση του Starship, μια λεπτομέρεια είναι σαφής: η έκρηξη προκλήθηκε σκόπιμα. Οι πύραυλοι καταστρέφονται σκόπιμα στον αέρα για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος τραυματισμού ή πτώσης συντριμμιών. Τις ημέρες που ακολούθησαν τη δοκιμή χωρίς πλήρωμα, δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή σημαντικές υλικές ζημιές. Όταν ο πύραυλος απογειώθηκε στις 9:33 π.μ. ώρα Ελλάδας στις 20 Απριλίου 2023, ορισμένοι από τους 33 προωθητικούς κινητήρες του είτε είχαν σταματήσει να λειτουργούν είτε δεν είχαν αναφλεγεί από την αρχή. Οι κάμερες κατέγραψαν εικόνες φλογών κάτω από το Starship καθώς ανέβαινε, υποδεικνύοντας ότι ορισμένοι κινητήρες είχαν σταματήσει να λειτουργούν.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το συμβάν, η SpaceX εξήγησε ότι το Starship έφτασε σε ύψος περίπου 26 μιλίων πάνω από τον ωκεανό πριν αρχίσει να χάνει ύψος και να πέφτει. Στη συνέχεια, μεταδόθηκαν εντολές αυτοκαταστροφής στον προωθητήρα και το σκάφος, τα οποία δεν είχαν διαχωριστεί όπως προβλεπόταν, σύμφωνα με την εταιρεία.

Η ακριβής αιτία της αποσύνθεσης παραμένει αβέβαιη, λέει ο Dan Dumbacher, εκτελεστικός διευθυντής του Αμερικανικού Ινστιτούτου Αεροναυτικής και Αστροναυτικής. Προσθέτει ότι ανεξάρτητα από το αν ήταν αεροδυναμική πίεση ή το σύστημα τερματισμού της πτήσης, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

Το Starship είναι ένας τεράστιος πύραυλος και ένα διαστημόπλοιο που έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει τεράστιο φορτίο και αστροναύτες στο βαθύ διάστημα. Η κατασκευή από ανοξείδωτο χάλυβα ύψους 400 ποδιών έχει περίπου διπλάσια ώθηση από τον πύραυλο της NASA για το φεγγάρι, ο οποίος πέταξε για πρώτη φορά στο διάστημα πέντε μήνες νωρίτερα, και τροφοδοτείται από 10 εκατομμύρια κιλά υγρού μεθανίου και οξυγόνου.

Η SpaceX δεν είναι άγνωστη στις εκρήξεις και πριν από την εκτόξευση, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Elon Musk ήταν ειλικρινής σχετικά με τις πιθανότητες επιτυχίας του πυραύλου στην πρώτη του προσπάθεια. Αναγνώρισε τον υψηλό κίνδυνο που συνδέεται με την πρώτη εκτόξευση και εξέφρασε αμφιβολίες για την πιθανότητα επιτυχίας της, αλλά εξέφρασε επίσης αισιοδοξία για την επίτευξη σημαντικής προόδου.

Διαβάστε επίσης – Whatsapp: Επιτρέπει πλέον την αποθήκευση μηνυμάτων που εξαφανίζονται 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, linkedin και Twitter

More from author

Απάντηση

Related posts

Latest posts

5 επιχειρηματικά προβλήματα που μπορεί να λύσει το ChatGPT

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια, και ένα από τα πιο ευέλικτα εργαλεία που εμφανίστηκαν είναι το ChatGPT. Βασισμένο σε...

5 λιγότερο ανταγωνιστικές αγορές για να ξεκινήσετε

Η επιχειρηματικότητα μπορεί να είναι ένα συναρπαστικό και ικανοποιητικό ταξίδι, αλλά η πλοήγηση σε άκρως ανταγωνιστικές αγορές μπορεί να είναι αποθαρρυντική, ιδίως για τους...

Πώς θα βγάλω χρήματα από το κινητό μου;

Τα κινητά μας τηλέφωνα έχουν γίνει ισχυρά εργαλεία για κάτι περισσότερο από απλή επικοινωνία και ψυχαγωγία. Με μια πληθώρα εφαρμογών, υπηρεσιών και ευκαιριών, μπορείτε...

Want to stay up to date with the latest news?

We would love to hear from you! Please fill in your details and we will stay in touch. It's that simple!

Αρέσει σε %d bloggers: