Δύο άτομα συνελήφθησαν για διασυνοριακή απάτη με απώλεια Φ.Π.Α. πάνω από 30 εκατ. ευρώ

Μια συντονισμένη επιχείρηση έλαβε χώρα σε Ελλάδα και Γερμανία από τις 13 έως τις 15 Νοεμβρίου 2023, στα πλαίσια μιας έρευνας από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία με σκοπό την αποκάλυψη μιας κακουργηματικής διασυνοριακής απάτης που προκάλεσε απώλειες Φ.Π.Α. ύψους 30.700.000 ευρώ κατά τα έτη 2021 και 2022.

Στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης, συνελήφθησαν από την ΕΛ.ΑΣ. δύο άτομα, ένας 63χρονος και ένας 37χρονος, με βάση σχετικά ευρωπαϊκά εντάλματα που εκδόθηκαν από το γραφείο της Κολωνίας στη Γερμανία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, για σοβαρή περίπτωση απάτης με φοροδιαφυγή.

Η υπόθεση αφορά τη δράση μιας εγκληματικής οργάνωσης με επίκεντρο την επαναλαμβανόμενη διασυνοριακή απάτη σχετικά με τον Φ.Π.Α., όπου μια εγχώρια εταιρεία που εμπορεύεται ηλεκτρονικές συσκευές διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η εν λόγω εταιρεία προέβαινε σε εισαγωγές ή μέσω τρίτων εταιρειών από χώρες της ΕΕ προϊόντων αξίας εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία κατόπιν πουλούσε μέσω τρίτων εγχώριων εταιρειών στον τελικό καταναλωτή χωρίς να αποδίδει τον αναλογούντα Φ.Π.Α., ή πραγματοποιούσε εξαγωγές στην ΕΕ με τις τρίτες εταιρείες να ζητούν την επιστροφή του Φ.Π.Α..

Για να καλύψουν τη δράση τους, δημιούργησαν ένα σύστημα διαδοχικών πωλήσεων με τη μορφή κυκλώματος “carousel” και απάτης τύπου “εξαφανισμένου εμπόρου”, ισορροπώντας τον Φ.Π.Α. που προέρχονταν από αυτές τις πωλήσεις και παρουσιάζοντας ίσα ποσά Φ.Π.Α. στις περιοδικές δηλώσεις.

Τέλος, προχώρησαν στη νομιμοποίηση των εσόδων τους μέσω της ανάμειξης αυτών με άλλα νόμιμα περιουσιακά στοιχεία που διέθεταν, χρησιμοποιώντας τα στις οικονομικές τους δραστηριότητες ή στην αγορά ακινήτων, κρύβοντας την προέλευση και τον τρόπο διάθεσής τους.

Διαβάστε επίσης – Hermina Athens: Όταν η ελληνική μυθολογία κοσμεί τη σύγχρονη ομορφιά

Ακολουθήστε μας στο Facebooklinkedin και Twitter

More from author

Related posts

spot_img

Latest posts

Η ΕΚΤΕΡ υπογράφει σύμβαση για ανέργεση μουσικού σχολείου

Η ΕΚΤΕΡ υπέγραψε χτες, 28/11, σύμβαση με τον Δήμο της Κορίνθου για ανέργεση μουσικού σχολείου. Η σύμβαση που υπογράφτηκε ανέρχεται στα 7,551 εκατ. ευρώ....

Η Hewlett Packard Enterprise ανακοίνωσε τα καθαρά κέρδη της

Η τεχνολογική εταιρεία Hewlett Packard Enterprise προέβει σε ανακοίνωσει των κερδών και των εσόδων της. Συγκεκριμένα, η εταιρεία Hewlett Packard Enterprise σημείωσε καθαρά κέρδη...

Το μεγαλύτερο Zara έρχεται στην Ελλάδα

Η Inditex, στην οποία ανήκουν τα brands Zara, Zara Home, Massimo Dutti, Pull & Bear, Stradivarius, Oysho και Bershka και Uterque, το Φεβρουάριο θα...

Κάνε εγγραφή για να μαθαίνεις όλες τις εξελίξεις!

Κάνε εγγραφή και γίνε μέλος της μεγαλύτερης επιχειρηματικής κοινότητας στην Ελλάδα!

Αρέσει σε %d bloggers: