Η βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης (SEO) έχει αναδειχθεί σε έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους του ψηφιακού μάρκετινγκ. Η πρακτική αυτή περιλαμβάνει τη βελτιστοποίηση των ιστότοπων και του περιεχομένου ώστε να κατατάσσονται υψηλότερα στις σελίδες αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης (SERPs), προωθώντας έτσι την οργανική επισκεψιμότητα. Ενώ τα οφέλη του καλού SEO είναι γνωστά, υπάρχει κάτι γνωστό ως “κακό SEO”; Η σύντομη απάντηση είναι ναι, και οι συνέπειές του μπορεί να είναι επιζήμιες για τη διαδικτυακή σας φήμη και προβολή.
Τι είναι το κακό SEO;
Το κακό SEO, το οποίο συχνά αναφέρεται ως “Black Hat SEO”, περιλαμβάνει πρακτικές που παραβιάζουν τις οδηγίες των μηχανών αναζήτησης σε μια προσπάθεια τεχνητής ενίσχυσης της κατάταξης. Ενώ αυτές οι τακτικές μπορεί να προσφέρουν βραχυπρόθεσμα οφέλη, συχνά οδηγούν σε κυρώσεις από τις μηχανές αναζήτησης, με αποτέλεσμα τη μείωση της κατάταξης και, σε σοβαρές περιπτώσεις, την αφαίρεση από το ευρετήριο συνολικά.
Συνήθεις κακές πρακτικές SEO
#1 Stuffing λέξεων-κλειδιών
Υπερφόρτωση του περιεχομένου με λέξεις-κλειδιά, κάνοντάς το να ακούγεται αφύσικο και spammy. Αυτό γίνεται με την ελπίδα να ξεγελάσει τις μηχανές αναζήτησης, αλλά συχνά οδηγεί σε κακή εμπειρία χρήστη.
#2 Κρυφό κείμενο
Απόκρυψη λέξεων-κλειδιών κάνοντάς τες στο ίδιο χρώμα με το φόντο ή κρύβοντάς τες πίσω από εικόνες. Οι μηχανές αναζήτησης μπορούν να ανιχνεύσουν και να τιμωρήσουν αυτή την τακτική.
#3 Cloaking
Παρουσίαση διαφορετικού περιεχομένου στις μηχανές αναζήτησης από αυτό που εμφανίζεται στους χρήστες, οδηγώντας τους σε άσχετες σελίδες ή ανεπιθύμητο περιεχόμενο.
#4 Φάρμες συνδέσμων
Δημιουργία δικτύων ιστότοπων που συνδέονται μεταξύ τους για να διογκωθεί τεχνητά ο αριθμός των backlinks. Οι μηχανές αναζήτησης εκτιμούν τους backlinks, αλλά μπορούν να αναγνωρίσουν και να τιμωρήσουν συνδέσμους χαμηλής ποιότητας ή παραποίησης.
#5 Διπλό περιεχόμενο
Η αντιγραφή περιεχομένου από άλλους ιστότοπους ή η χρήση του ίδιου περιεχομένου σε πολλές σελίδες μπορεί να επισημανθεί ως λογοκλοπή ή περιεχόμενο χαμηλής αξίας από τις μηχανές αναζήτησης.
#6 Σχόλια spam σε ιστολόγια
Αφήνοντας άσχετα σχόλια με συνδέσμους σε ιστολόγια και φόρουμ για τη δημιουργία backlinks.
#7 Αυτοματοποιημένο περιεχόμενο
Χρήση εργαλείων ή λογισμικού για τη δημιουργία περιεχομένου αντί της δημιουργίας πρωτότυπου, πολύτιμου περιεχομένου για τους χρήστες.
Επιπτώσεις του κακού SEO
Κυρώσεις για τις μηχανές αναζήτησης: Οι μηχανές αναζήτησης, ιδίως η Google, γίνονται όλο και πιο έξυπνες στον εντοπισμό του Black Hat SEO. Οι ιστότοποι που συλλαμβάνονται να χρησιμοποιούν αυτές τις τακτικές μπορούν να αντιμετωπίσουν σοβαρές κυρώσεις.
#1 Απώλεια της φήμης
Εάν οι χρήστες αισθάνονται εξαπατημένοι ή έχουν κακή εμπειρία στον ιστότοπό σας λόγω κακών πρακτικών SEO, η εμπιστοσύνη υπονομεύεται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της επισκεψιμότητας και της δέσμευσης.
#2 Μειωμένη επισκεψιμότητα και μετατροπές
Ενώ το κακό SEO μπορεί να δώσει μια προσωρινή ώθηση, η ενδεχόμενη πτώση της κατάταξης θα οδηγήσει σε μειωμένη ορατότητα και, κατά συνέπεια, σε μειωμένη οργανική επισκεψιμότητα και μετατροπές.
#3 Σπατάλη πόρων
Η ανάκτηση από τις κυρώσεις και η αποκατάσταση της φήμης ενός ιστότοπου μπορεί να είναι εντατική σε πόρους, εκτρέποντας χρόνο και χρήματα που θα μπορούσαν να δαπανηθούν καλύτερα αλλού.
Με λίγα λόγια
Το SEO είναι ένα ισχυρό εργαλείο όταν χρησιμοποιείται σωστά, τηρώντας τις βέλτιστες πρακτικές και εστιάζοντας στην παροχή πραγματικής αξίας στους χρήστες. Ωστόσο, η γοητεία των γρήγορων αποτελεσμάτων μπορεί να οδηγήσει τις επιχειρήσεις στο μονοπάτι του κακού SEO. Είναι σημαντικό να είστε ενημερωμένοι και να δίνετε προτεραιότητα στη μακροπρόθεσμη επιτυχία έναντι των βραχυπρόθεσμων κερδών. Άλλωστε, στον κόσμο του ψηφιακού μάρκετινγκ, η περικοπή πόρων σπάνια αποδίδει στο τέλος.
Διαβάστε επίσης – Η μετοχή της Tesla αυξάνεται σχεδόν 10%