Τι είναι το Business Model;

Τι είναι το Business Model και πως μπορεί να βοηθήσει μία επιχείρηση; Πως μπορείς να δημιουργήσεις ένα Business Model; Στο σημερινό άρθρο θα ασχοληθούμε με τις συγκεκριμένες θεματικές:

Τι είναι το Business Model;

Το Business Model ή αλλιώς επιχειρηματικό μοντέλο αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο μια εταιρεία παράγει έσοδα και δημιουργεί αξία για τους πελάτες της.

Αποτελεί ένα πλαίσιο για τον τρόπο με τον οποίο μια εταιρεία λειτουργεί και κερδίζει χρήματα.

Ένα καλά σχεδιασμένο business model μπορεί να βοηθήσει μια εταιρεία να κατανοήσει την αγορά-στόχο της (target market), τον ανταγωνισμό, καθώς και τους πόρους και τις διαδικασίες που απαιτούνται για τη δημιουργία μιας υπηρεσίες και την παροχή αξίας στους πελάτες της.

Πως μπορεί ένα Business Model να βοηθήσει μία επιχείρηση; 

Ένα business model περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο μια εταιρεία δημιουργεί αξία. Αποτελεί το θεμέλιο της στρατηγικής μιας εταιρείας και παρέχει έναν χάρτη για τις λειτουργίες της.

Με τη διατύπωση του επιχειρηματικού της μοντέλου, μια επιχείρηση μπορεί να προσδιορίσει και να ιεραρχήσει τους πόρους που χρειάζεται για να φέρει τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες της στην αγορά, να καθορίσει τα πιο αποτελεσματικά μέσα προσέγγισης των πελατών και να κατανοήσει τις πηγές εσόδων που μπορεί να αξιοποιήσει.

Επιπλέον, ένα καλά σχεδιασμένο business model μπορεί επίσης να βοηθήσει μια εταιρεία να προβλέψει τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες και να λάβει τεκμηριωμένες αποφάσεις για το μέλλον της. Εν ολίγοις, ένα επιχειρηματικό μοντέλο είναι ένα κρίσιμο εργαλείο για τις εταιρείες που επιθυμούν να επιτύχουν και να αναπτυχθούν μακροπρόθεσμα.

Πως θα δημιουργήσεις ένα επιτυχημένο Business Model;

Η δημιουργία ενός επιτυχημένου business model προϋποθέτει την κατανόηση των πελατών, του ανταγωνισμού και του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιείσαι. Τα παρακάτω βήματα μπορούν να σε βοηθήσουν να δημιουργήσεις ένα business model κατάλληλο για τις ανάγκες της εταιρεία σου:

Βήμα #1 – Καθόρισε την αγορά-στόχο της εταιρείας

Ποιοι είναι οι πιθανοί πελάτες και τι χρειάζονται ή θέλουν;

Βήμα #2 – Ανάλυση ανταγωνισμού –

Τι κάνουν καλά οι ανταγωνιστές και τι πρέπει να βελτιώσουν; Πως μπορείς να το εκμεταλλευτείς; 

Βήμα #3 – Καθορισμός πρότασης αξίας ή αλλιώς value proposition

Τι διαφοροποιεί την εταιρεία σου από τους ανταγωνιστές και ποια αξία προσφέρει στους πελάτες σου;

Βήμα #4 – Επέλεξε ένα επιχειρηματικό μοντέλο που ευθυγραμμίζεται με το value proposition της εταιρείας σου

Υπάρχουν πολλοί τύποι επιχειρηματικών μοντέλων για να διαλέξεις, συμπεριλαμβανομένων των μοντέλων B2B, B2C, freemium και συνδρομητικών μοντέλων.

Μόλις δημιουργήσεις ένα Business Model, δοκιμάστε το και κάνε αλλαγές ανάλογα με τις ανάγκες.

Ποιοι είναι οι κύριοι τύποι Business Model

Μοντέλο B2B (Business-to-Business): Ένα Business Model B2B περιλαμβάνει την πώληση προϊόντων ή υπηρεσιών σε άλλες επιχειρήσεις.

Μοντέλο B2C (Business-to-Consumer): Ένα Business Model B2C περιλαμβάνει την πώληση προϊόντων ή υπηρεσιών απευθείας στους καταναλωτές.

Μοντέλο Freemium: Ένα Business Model freemium προσφέρει μια βασική έκδοση ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας δωρεάν, με premium χαρακτηριστικά διαθέσιμα έναντι αμοιβής.

Συνδρομητικό μοντέλο: Ένα Business Model με βάση τη συνδρομή περιλαμβάνει τους πελάτες που πληρώνουν μια επαναλαμβανόμενη συνδρομή για πρόσβαση σε ένα προϊόν ή μια υπηρεσία.

Παράδειγμα Business Model – Amazon

Η Amazon είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα ενός επιτυχημένου Business Model. Η εταιρεία ξεκίνησε με διαδικτυακές πωλήσεις βιβλίων και έκτοτε έχει επεκταθεί στο cloud computing, στο ψηφιακό περιεχόμενο (digital content) και σε πολλά άλλα.

Το επιχειρηματικό μοντέλο της Amazon είναι ένα μοντέλο B2C, με την εταιρεία να πωλεί ένα ευρύ φάσμα προϊόντων απευθείας στους καταναλωτές. Η εταιρεία προσφέρει επίσης το πρόγραμμα συνδρομής Prime, το οποίο παρέχει στους πελάτες πρόσβαση σε δωρεάν μεταφορικά και άλλες extra προσφορές έναντι μηνιαίας ή ετήσιας συνδρομής.

Το συγκεκριμένο μοντέλο, το οποίο βασίζεται σε συνδρομές υπήρξε σημαντικό συστατικό της επιτυχίας της Amazon.

Αν θες να διαβάζεις περισσότερα για την Amazon και τις 3 βασικές πρακτικές του Jeff Bezos που οδήγησαν την εταιρεία στην επιτυχία, πάτα εδώ.

Τι είναι το Business Model Canvas;

Το Business Model Canvas είναι ένα οπτικό εργαλείο που χρησιμοποιείται για την περιγραφή και την ανάπτυξη νέων ή υπάρχοντών επιχειρηματικών μοντέλων. Είναι ένα πρότυπο στρατηγικής διαχείρισης που βοηθά τους οργανισμούς να σχεδιάσουν, να αμφισβητήσουν και να βελτιώσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα.

Το Business Model Canvas είναι δομημένο σε 9 μπλοκ τα οποία περιλαμβάνουν τα βασικά στοιχεία ενός επιχειρηματικού μοντέλου και επιτρέπουν τη γρήγορη και εύκολη καταγραφή και σύγκριση ιδεών. Τα 9 δομικά στοιχεία ενός Business Model Canvas είναι τα εξής:

#1 Τμήματα πελατών: Ποιοι είναι οι πελάτες που εξυπηρετεί η επιχείρηση;

#2 Πρόταση αξίας (Value Proposition): Ποια μοναδική αξία προσφέρει η επιχείρηση στους πελάτες της;

#3 Κανάλια: Πώς η επιχείρηση προσεγγίζει και εξυπηρετεί τους πελάτες της;

#4 Σχέσεις με τους πελάτες: Τι είδους σχέσεις δημιουργεί η επιχείρηση με τους πελάτες της;

#5 Ροές εσόδων: Πώς βγάζει χρήματα η επιχείρηση;

#6 Βασικοί πόροι: Ποιους πόρους χρειάζεται η επιχείρηση για να υλοποιήσει την πρόταση αξίας της;

#7 Βασικές Λειτουργίες: Ποιες λειτουργίες πρέπει να εκτελέσει η επιχείρηση για να υλοποιήσει την πρόταση αξίας της;

#8 Βασικοί Συνεργάτες: Ποιοι είναι οι βασικοί συνεργάτες που χρειάζεται η επιχείρηση για να υλοποιήσει την πρόταση αξίας της;

#9 Δομή κόστους: Ποιο είναι το κόστος που συνδέεται με το επιχειρηματικό μοντέλο;

Το Business Model Canvas  είναι ένα ευέλικτο και επαναληπτικό εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε στάδιο μιας επιχείρησης, από τη σύσταση μιας νέας επιχείρησης έως την εδραίωση της, για την καλύτερη κατανόηση και επικοινωνία των υποκείμενων μηχανισμών μιας επιχείρησης.

Εν κατακλείδι

Το Business Model αποτελεί ουσιαστικό μέρος της επιτυχίας κάθε εταιρείας. Περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο μια εταιρεία παράγει έσοδα και δημιουργεί αξία για τους πελάτες της.

Η κατανόηση της αγοράς-στόχου, του ανταγωνισμού και του κλάδου σας και η επιλογή ενός Business Model που ευθυγραμμίζεται με τη πρόταση αξίας της εταιρείας σου, μπορεί να σε βοηθήσει να δημιουργήσεις ένα επιτυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο.

Διάβασε επίσης – Ανάλυση Swot – Τι είναι;

Ακολούθησε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Απάντηση

More from author

Related posts

spot_img

Latest posts

Στέφανος Τσιτσιπάς: Η Καριέρα, οι Τίτλοι και τα Κέρδη του Σπουδαίου Έλληνα Τενίστα

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς, όνομα συνώνυμο της ελληνικής επιτυχίας στο τένις, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Αυγούστου 1998. Το τένις ήταν στο αίμα του, με...

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Ένα αφιέρωμα στον Greek Freak, που σπάει κάθε ρεκόρ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, γνωστός και ως "The Greek Freak", είναι μια πανύψηλη φιγούρα στον κόσμο του επαγγελματικού μπάσκετ, όχι μόνο για τον εντυπωσιακό αθλητισμό...

Blackstone και Digital Realty ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ανάπτυξη κέντρων δεδομένων αξίας 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Η Blackstone, αμερικανική επενδυτική εταιρεία, συνεργάζεται με την εταιρεία κέντρων δεδομένων Digital Realty για τη δημιουργία κοινής επιχείρησης με σχέδια επένδυσης 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων...

Κάνε εγγραφή για να μαθαίνεις όλες τις εξελίξεις!

Κάνε εγγραφή και γίνε μέλος της μεγαλύτερης επιχειρηματικής κοινότητας στην Ελλάδα!

%d