Τι είναι το bounce rate και γιατί έχει σημασία;

Κατά την ανάλυση των επιδόσεων του ιστότοπου, πολλές μετρήσεις ξεχωρίζουν ως δείκτες επιτυχίας. Μια τέτοια μέτρηση, που συχνά παραβλέπεται αλλά είναι ζωτικής σημασίας, είναι το “bounce rate”. Σε αυτό το άρθρο, θα εμβαθύνουμε στο τι είναι το ποσοστό αναπήδησης και γιατί είναι ζωτικής σημασίας για τους ιδιοκτήτες ιστοτόπων και τους ψηφιακούς έμπορους να το κατανοήσουν και να το βελτιστοποιήσουν.

Τι είναι το Bounce Rate;

Το bounce rate είναι μια μετρική που χρησιμοποιείται στην ανάλυση της επισκεψιμότητας του ιστότοπου. Αντιπροσωπεύει το ποσοστό των επισκεπτών που εισέρχονται στον ιστότοπο και στη συνέχεια φεύγουν (“αναπηδούν”) αντί να συνεχίσουν να βλέπουν άλλες σελίδες εντός του ίδιου ιστότοπου. Για παράδειγμα, εάν το ποσοστό αναπήδησης του ιστότοπού σας είναι 40%, σημαίνει ότι το 40% των επισκεπτών έφυγε αφού είδε μόνο μία σελίδα.

Γιατί είναι σημαντικό το Bounce Rate;

#1 Δέσμευση των χρηστών

Συχνά ένα υψηλό ποσοστό αναπήδησης υποδηλώνει ότι η σελίδα προορισμού δεν είναι σχετική με τους επισκέπτες σας. Εάν δεν βρίσκουν αυτό που ψάχνουν, δεν θα παραμείνουν. Είναι μια σαφής μέτρηση που μπορεί να σας πει αν το περιεχόμενο του ιστότοπού σας ευθυγραμμίζεται με τις προσδοκίες των επισκεπτών.

#2 Κατάταξη SEO

Οι μηχανές αναζήτησης στοχεύουν να παρέχουν το πιο σχετικό περιεχόμενο στους χρήστες τους. Εάν ένας χρήστης αναπηδήσει γρήγορα, οι μηχανές αναζήτησης μπορεί να το ερμηνεύσουν αυτό ως ένδειξη ότι ο ιστότοπός σας δεν ήταν χρήσιμος για το συγκεκριμένο ερώτημα. Κατά συνέπεια, ένα σταθερά υψηλό ποσοστό αναπήδησης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την κατάταξη αναζήτησης του ιστότοπού σας.

#3 Ποσοστά μετατροπής

Οι ιστότοποι στοχεύουν στη μετατροπή των επισκεπτών, είτε πρόκειται για πώληση, είτε για εγγραφή, είτε για κάποια άλλη επιθυμητή ενέργεια. Ένα υψηλό ποσοστό αναπήδησης μπορεί να υποδεικνύει ένα εμπόδιο στο ταξίδι του χρήστη ή μια αναντιστοιχία μεταξύ των υποσχέσεων και των παραδοτέων.

#4 Ανατροφοδότηση για το περιεχόμενο

Διαφορετικές σελίδες θα έχουν διαφορετικά ποσοστά αναπήδησης. Η σύγκριση αυτών των ποσοστών μπορεί να δώσει πληροφορίες σχετικά με το ποιος τύπος περιεχομένου διατηρεί τους χρήστες και ποιος όχι.

Παράγοντες που επηρεάζουν το Bounce Rate

#1 Χρόνος φόρτωσης σελίδας

Οι σελίδες με αργή φόρτωση αποτελούν σημαντικό αποτρεπτικό παράγοντα για τους σύγχρονους χρήστες του διαδικτύου. Εάν ο ιστότοπός σας δεν φορτώνει γρήγορα, πολλοί επισκέπτες μπορεί να φύγουν πριν καν δουν το περιεχόμενό σας.

#2 Εμπειρία χρήστη

Μια ακατάστατη διάταξη, μια δύσκολη πλοήγηση ή ένας μη φιλικός προς τα κινητά σχεδιασμός μπορεί να απογοητεύσει τους χρήστες και να οδηγήσει σε υψηλότερο ποσοστό αναπήδησης.

#3 Ποιότητα περιεχομένου

Αν το περιεχόμενο δεν είναι ελκυστικό, σχετικό ή χρήσιμο, οι επισκέπτες δεν θα παραμείνουν.

#4 Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Εάν η σελίδα σας περιέχει πολλούς συνδέσμους προς εξωτερικούς ιστότοπους, οι χρήστες ενδέχεται να τους ακολουθήσουν και έτσι να “αναπηδήσουν” από τον ιστότοπό σας.

#5 Τύπος κοινού

Ορισμένα κοινά έχουν την τάση να αναπηδούν περισσότερο, ειδικά αν προέρχονται από συγκεκριμένες πηγές όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Βελτίωση του Bounce Rate

Η βελτίωση του ποσοστού αναπήδησης περιλαμβάνει την αντιμετώπιση των προαναφερθέντων παραγόντων. Βεβαιωθείτε ότι ο ιστότοπός σας φορτώνει γρήγορα, είναι εύκολος στην πλοήγηση και προσφέρει υψηλής ποιότητας, σχετικό περιεχόμενο. Τα ελκυστικά γραφικά, οι σαφείς κλήσεις προς δράση και ο διαισθητικός σχεδιασμός μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του ποσοστού αναπήδησης.

Με λίγα λόγια 

Αν και ένα υψηλό ποσοστό αναπήδησης μπορεί να είναι ανησυχητικό, είναι σημαντικό να ερμηνεύετε αυτή τη μέτρηση στο πλαίσιο των στόχων του ιστότοπού σας και της φύσης του κοινού σας. Μερικές φορές, ένα υψηλότερο ποσοστό αναπήδησης μπορεί να είναι αναμενόμενο. Ωστόσο, η κατανόηση και η παρακολούθηση αυτής της μετρικής είναι ζωτικής σημασίας, καθώς παρέχει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη συμπεριφορά των χρηστών και την αποτελεσματικότητα του ιστότοπου. Αντιμετωπίζοντας τα ζητήματα που προκαλούν την αποχώρηση των επισκεπτών, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν πιο ελκυστικό και φιλικό προς τον χρήστη ιστότοπο.

Διαβάστε επίσης – 5 όροι SEO που μπορεί να μην γνωρίζατε

Ακολούθησε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

More from author

Απάντηση

Related posts

Latest posts

Optima Bank: Η IPO και ο στόχος των 150 εκατ. ευρώ

Η Optima Bank αποφάσισε να κάνει το επόμενο βήμα, με την είσοδο της στο χρηματιστήριο Αθηνών. Έτσι έως και σήμερα 29 Απριλίου, η διαδικασία της...

5 δοκιμασίες που σε κάνουν καλύτερο επιχειρηματία

Ο δρόμος της επιχειρηματικότητας είναι φορτωμένος με προκλήσεις και αβεβαιότητες, καθιστώντας τον ένα από τα πιο απαιτητικά και ανταποδοτικά ταξίδια που μπορεί κανείς να...

5 βιβλία πάνω στην επιχειρηματικότητα

Η επιχειρηματικότητα είναι ένα διαρκώς εξελισσόμενο ταξίδι και η μάθηση από τις εμπειρίες και τις γνώσεις επιτυχημένων επιχειρηματιών μπορεί να αποτελέσει ανεκτίμητη πηγή. Είτε...

Want to stay up to date with the latest news?

We would love to hear from you! Please fill in your details and we will stay in touch. It's that simple!

Αρέσει σε %d bloggers: