Nottingham Forest: Η ιστορία, τα έσοδα και η επένδυση του Ευάγγελου Μαρινάκη

Η Nottingham Forest, υπό την ιδιοκτησία του Έλληνα εφοπλιστή Ευάγγελου Μαρινάκη, έχει βιώσει σημαντικές οικονομικές επενδύσεις και αλλαγές. Από την απόκτηση του Μαρινάκη το 2017, η οικονομική πορεία του συλλόγου συνδέεται στενά με τη δέσμευση και τη συνεισφορά του. Παρά τις προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των σημαντικών λειτουργικών ζημιών που σημειώθηκαν κατά το έτος που έληξε τον Ιούνιο του 2022 και ανέρχονται σε σχεδόν 50 εκατομμύρια λίρες, η διοίκηση του συλλόγου παρέμεινε επικεντρωμένη στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και επιτυχία.

Μια ομάδα με ιστορία

Στο χώρο του ποδοσφαίρου, η κληρονομιά της Nottingham Forest διακρίνεται ιδιαίτερα από την αξιοσημείωτη επιτυχία της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Οι δύο συνεχόμενες κατακτήσεις του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου το 1979 και το 1980 είναι εμβληματικές της χρυσής εποχής του συλλόγου, χαράσσοντας το όνομά του στα χρονικά της ποδοσφαιρικής ιστορίας. Αυτοί οι θρίαμβοι, με πρωτεργάτη τον θρυλικό Brian Clough, ανέβασαν τη Nottingham Forest στο ζενίθ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, αποδεικνύοντας ότι με οραματική ηγεσία και συνεκτικό ομαδικό ήθος, ακόμη και το φαινομενικά αδύνατο μπορεί να επιτευχθεί. Σήμερα, καθώς ο σύλλογος κινείται στο σύγχρονο ποδοσφαιρικό τοπίο, ο απόηχος εκείνων των ιστορικών βραδιών στο Μόναχο και τη Μαδρίτη συνεχίζει να εμπνέει και να επηρεάζει το ήθος του συλλόγου. Αυτό το ιστορικό παρελθόν αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της ταυτότητας της Forest, διαμορφώνοντας την κουλτούρα και τις φιλοδοξίες της, καθώς προσπαθεί για μια αναγέννηση υπό την καθοδήγηση του Ευάγγελου Μαρινάκη, με στόχο να προσθέσει νέα κεφάλαια στην ένδοξη ιστορία της.

Η επένδυση του Μαρινάκη

Ο Ευάγγελος Μαρινάκης έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην οικονομική αναμόρφωση της Nottingham Forest. Πέρα από τις αξιοσημείωτες ζημίες, οι οποίες μετριάστηκαν με στρατηγικές κινήσεις όπως η μετατροπή δανείων αξίας 41 εκατ. λιρών σε μετοχές, η επένδυση του Μαρινάκη επεκτάθηκε στη βελτίωση των εγκαταστάσεων του συλλόγου και στα σχέδια ανάπλασης του γηπέδου City Ground, υποδηλώνοντας μια μακροπρόθεσμη δέσμευση για το μέλλον του συλλόγου.

Αποτίμηση στην αγορά και αξία της ομάδας

Η αξία της αγωνιστικής ομάδας της Nottingham Forest, σύμφωνα με τις τελευταίες εκθέσεις, εκτιμάται σε €395.58 εκατομμύρια λίρες, τοποθετώντας την ανταγωνιστικά στην Premier League. Αυτή η αποτίμηση αντικατοπτρίζει τόσο την επένδυση στην απόκτηση παικτών όσο και την υποκείμενη δυναμική που διακρίνεται στις προοπτικές της ομάδας.

Εμπορικό μέγεθος και οικονομική ισχύς

Η ευρύτερη οικονομική επιρροή του Μαρινάκη υπογραμμίστηκε από την επιτυχία-ρεκόρ της έκδοσης ομολόγων της ναυτιλιακής του εταιρείας, η οποία υπερκαλύφθηκε περισσότερο από πέντε φορές, αποδεικνύοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών και την οικονομική ισχύ. Τα έσοδα από την έκδοση αυτή προορίζονται για ένα “πράσινο” στρατηγικό επιχειρηματικό σχέδιο, αναδεικνύοντας μια προοδευτική προσέγγιση που ευθυγραμμίζεται με τις σύγχρονες επιχειρηματικές πρακτικές και τη βιωσιμότητα.

Φιλανθρωπικό και κοινοτικό έργο

Σύμφωνα με την οικονομική ώθηση, ο Μαρινάκης έχει δώσει μεγάλη έμφαση στο φιλανθρωπικό έργο και την κοινωνική δέσμευση. Οι αξιέπαινες προσπάθειές του στον τομέα της φιλανθρωπίας έχουν αναγνωριστεί και αυτό το ήθος αντικατοπτρίζεται στις δραστηριότητες της Νότιγχαμ Φόρεστ , εδραιώνοντας περαιτέρω τον ρόλο του συλλόγου στην κοινότητα και καλλιεργώντας μια θετική δημόσια εικόνα.

Οικονομικός απολογισμός της Nottingham Forest

Αποτίμηση ομάδας:

Η ομάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην 11 θέση της transfermarkt με το ρόστερ της να αγγίζει τις €395.58 εκατομμύρια λίρες. 

Έσοδα

Η Νότιγχαμ Φόρεστ έλαβε σημαντική οικονομική ενίσχυση από τη συμμετοχή της στην Premier League της σεζόν 2022/23, η οποία ανέρχεται σε σχεδόν 115 εκατομμύρια λίρες. Το εισόδημα αυτό ήταν ένας συνδυασμός εγχώριων και υπερπόντιων τηλεοπτικών χρημάτων που διανεμήθηκαν και στους 20 συλλόγους, πληρωμές με βάση την αξία τους, ένα τέλος “διευκόλυνσης” για τους τηλεοπτικούς αγώνες και ένα μερίδιο από τα εμπορικά έσοδα του πρωταθλήματος. Συγκεκριμένα, τα έσοδα των συλλόγων περιλάμβαναν 31,8 εκατ. λίρες από τα εγχώρια τηλεοπτικά έσοδα, 48,9 εκατ. λίρες από τις υπερπόντιες μεταδόσεις και πρόσθετα κονδύλια από τις επιδόσεις και τις εμφανίσεις τους σε ζωντανά τηλεοπτικά παιχνίδια.

Δαπάνες:

Μισθοί παικτών (συμπεριλαμβανομένων των φόρων): Δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, αλλά είναι ανταγωνιστικοί εντός του Championship.

Καθαρές δαπάνες για την απόκτηση παικτών: Δεν έχει άμεση εφαρμογή, καθώς το ποδόσφαιρο λειτουργεί με μεταγραφές και όχι με συναλλαγές. Συγκεκριμένα στοιχεία για τη σεζόν 2022/23 δεν αποκαλύπτονται.

Μισθοί εκτελεστικού προσωπικού: Δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

Συνολικό χρέος: Δεν δημοσιοποιείται, αλλά έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις από τον ιδιοκτήτη.

Πληρωμές χρέους (ετήσιες): Δεν έχουν δημοσιοποιηθεί. Ωστόσο, ο Μαρινάκης μετέτρεψε δάνεια ύψους 41 εκατ. λιρών σε μετοχές.

Δαπάνες γηπέδου (σεζόν): Σημαντικά λόγω των συνεχιζόμενων σχεδίων ανάπλασης, με περισσότερες από 2 εκατ. λίρες να έχουν επενδυθεί στην ανάπλαση του City Ground.

Αμοιβές ατζέντηδων: Αμοιβές για την ανανέωση της ομάδας: Δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

Κόστος μάρκετινγκ: Δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, αν και είναι πιθανό να είναι σημαντικά λόγω των δραστηριοτήτων προώθησης του συλλόγου.

Προοπτικές και μέλλον

Παρά τις οικονομικές απώλειες, η στρατηγική κατεύθυνση υπό την καθοδήγηση του Μαρινάκη είναι σαφής. Οι επενδύσεις και οι οικονομικές αποφάσεις αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου οράματος που διασφαλίζει ότι η Νότιγχαμ Φόρεστ όχι μόνο θα επιστρέψει στην παλιά της δόξα αλλά και θα γίνει μια βιώσιμη οντότητα στο σύγχρονο ποδοσφαιρικό τοπίο. Με τη συνεχή υποστήριξη του Μαρινάκη, η διοίκηση του συλλόγου προσπαθεί να ευθυγραμμιστεί με τους κανόνες κέρδους και βιωσιμότητας της Premier League, διατηρώντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα στο γήπεδο

Διαβάστε επίσης – Ιαπωνία: 5 επιχειρηματικές ιδιαιτερότητες

Ακολουθήστε μας στο Facebooklinkedin και Twitter

Απάντηση

More from author

Related posts

spot_img

Latest posts

Στέφανος Τσιτσιπάς: Η Καριέρα, οι Τίτλοι και τα Κέρδη του Σπουδαίου Έλληνα Τενίστα

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς, όνομα συνώνυμο της ελληνικής επιτυχίας στο τένις, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Αυγούστου 1998. Το τένις ήταν στο αίμα του, με...

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Ένα αφιέρωμα στον Greek Freak, που σπάει κάθε ρεκόρ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, γνωστός και ως "The Greek Freak", είναι μια πανύψηλη φιγούρα στον κόσμο του επαγγελματικού μπάσκετ, όχι μόνο για τον εντυπωσιακό αθλητισμό...

Blackstone και Digital Realty ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ανάπτυξη κέντρων δεδομένων αξίας 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Η Blackstone, αμερικανική επενδυτική εταιρεία, συνεργάζεται με την εταιρεία κέντρων δεδομένων Digital Realty για τη δημιουργία κοινής επιχείρησης με σχέδια επένδυσης 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων...

Κάνε εγγραφή για να μαθαίνεις όλες τις εξελίξεις!

Κάνε εγγραφή και γίνε μέλος της μεγαλύτερης επιχειρηματικής κοινότητας στην Ελλάδα!

%d