Προετοιμασία για συνέντευξη – 10 συμβουλές για να πετύχετε

Ο κόσμος της αναζήτησης εργασίας είναι αρκετά απαιητητικός. Όταν πρόκειται για συνεντεύξεις για δουλειά, η καλή προετοιμασία είναι συχνά ο καθοριστικός παράγοντας μεταξύ του να πάρει κανείς τη δουλειά ή να συνεχίσει την αναζήτηση.

Μέσω της σωστής προετοιμασίας για συνέντευξη, οι υποψήφιοι μπορούν να αναδείξουν όχι μόνο τις δεξιότητες και τις εμπειρίες τους αλλά και τη δέσμευσή τους για τον ρόλο και τον οργανισμό. Αυτό το άρθρο προσφέρει έναν εμπεριστατωμένο οδηγό για το πώς να προετοιμαστείτε για μια συνέντευξη για δουλειά και παρέχει δέκα ζωτικής σημασίας συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να εξασφαλίσετε τη θέση εργασίας.

Η σημασία της προετοιμασίας για συνέντευξη

Οι συνεντεύξεις για δουλειά μπορεί να είναι εκφοβιστικές, ιδίως όταν πρόκειται για έναν ρόλο για τον οποίο είστε πραγματικά ενθουσιασμένοι. Ωστόσο, το άγχος της συνέντευξης μπορεί να μειωθεί σημαντικά με την ενδελεχή προετοιμασία. Αυτή η προετοιμασία σας εξοπλίζει με γνώσεις σχετικά με την εταιρεία, σαφήνεια σχετικά με τον ρόλο και εμπιστοσύνη στις δικές σας δεξιότητες και εμπειρίες. Σας επιτρέπει να διατυπώσετε την πρόταση αξίας σας με σαφήνεια και συντομία, αποδεικνύοντας γιατί είστε ο καλύτερος υποψήφιος για τη θέση εργασίας.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα λάθη τα οποία πρέπει να αποφύγετε κατά τη διάρκεια μίας συνέντευξης, διαβάστε εδώ.

Προετοιμασία για συνέντευξη – 10 tips 

#1 Κατανόηση της περιγραφής της θέσης εργασίας

Το πρώτο βήμα στην προετοιμασία κάθε συνέντευξης είναι η πλήρης κατανόηση της περιγραφής της θέσης εργασίας. Είναι η λίστα επιθυμιών του εργοδότη για τον ρόλο και παρέχει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις δεξιότητες, τις εμπειρίες και τις ιδιότητες που αναζητά. Δώστε προσοχή στις λέξεις-κλειδιά και τις φράσεις που χρησιμοποιούνται, στις αρμοδιότητες που περιγράφονται και στα απαιτούμενα προσόντα.

Σκεφτείτε το δικό σας υπόβαθρο και τις δικές σας δεξιότητες και πώς αυτές ευθυγραμμίζονται με την περιγραφή της θέσης εργασίας. Αυτή η κατανόηση θα σας βοηθήσει να προσαρμόσετε τις απαντήσεις σας στη συνέντευξη και να τονίσετε τις πιο σχετικές πτυχές της εμπειρίας σας.

#2 Ερευνήστε την εταιρεία

Μια άλλη κρίσιμη πτυχή της προετοιμασίας για μια συνέντευξη είναι η κατανόηση των αξιών, της αποστολής και της κουλτούρας της εταιρείας. Ερευνήστε την εταιρεία στο διαδίκτυο, αναζητήστε πρόσφατα άρθρα ειδήσεων ή δελτία Τύπου και εξερευνήστε τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Αυτή η κατανόηση δείχνει στον υπεύθυνο της συνέντευξης ότι έχετε διαβάσει τα μαθήματά σας και ότι ενδιαφέρεστε πραγματικά να γίνετε μέλος του οργανισμού τους.

#3 Εξασκηθείτε σε κοινές ερωτήσεις συνέντευξης

Ενώ κάθε συνέντευξη θα έχει ερωτήσεις που αφορούν συγκεκριμένο ρόλο, ορισμένες κοινές ερωτήσεις συνέντευξης τίθενται σχεδόν πάντα. “Μιλήστε μου για τον εαυτό σας”, “Ποια είναι τα δυνατά και αδύνατα σημεία σας;”, “Γιατί θέλετε να εργαστείτε εδώ;” και “Γιατί να σας προσλάβουμε;” είναι μερικά παραδείγματα. Η προετοιμασία για αυτές τις ερωτήσεις μπορεί να σας κάνει να νιώσετε πιο άνετα και να σας επιτρέψει να απαντήσετε ομαλά και με αυτοπεποίθηση.

#4 Προετοιμάστε τις δικές σας ερωτήσεις

Οι συνεντεύξεις είναι αμφίδρομος δρόμος. Το να έχετε προετοιμάσει κάποιες προσεκτικές ερωτήσεις για τον συνομιλητή σας δείχνει το ενδιαφέρον σας για τον ρόλο και την εταιρεία. Αυτές θα μπορούσαν να αφορούν την ομάδα με την οποία θα συνεργαστείτε, την εταιρική κουλτούρα ή τις ευκαιρίες ανάπτυξης εντός του ρόλου.

#5 Ντυθείτε κατάλληλα και σχεδιάστε τη διαδρομή σας

Η φυσική εμφάνιση είναι η πρώτη εντύπωση που κάνετε, γι’ αυτό είναι σημαντικό να ντύνεστε κατάλληλα για την εταιρική κουλτούρα. Επιπλέον, προγραμματίστε τη διαδρομή σας προς τον τόπο της συνέντευξης εκ των προτέρων για να διασφαλίσετε την ακρίβεια.

#6 Αναθεωρήστε το βιογραφικό σας

Το βιογραφικό σας σας εξασφάλισε τη συνέντευξη. Τώρα, να είστε έτοιμοι να αναλύσετε κάθε λεπτομέρεια που έχετε συμπεριλάβει εκεί. Συνδέστε τις δεξιότητες και τις εμπειρίες σας με την περιγραφή της θέσης εργασίας και δείξτε πώς ταιριάζετε για τον ρόλο.

#7 Μη λεκτική επικοινωνία

Οι μη λεκτικές ενδείξεις, όπως η διατήρηση της οπτικής επαφής, η σταθερή χειραψία και η θετική γλώσσα του σώματος, μπορούν να προσθέσουν στον αντίκτυπο των λεκτικών απαντήσεών σας. Εξασκηθείτε σε αυτά σε εικονικές συνεντεύξεις για να βεβαιωθείτε ότι μεταδίδετε αυτοπεποίθηση και επαγγελματισμό.

#8 Στρατηγική παρακολούθησης

Μια άμεση συνέχεια μετά τη συνέντευξη με ένα ευχαριστήριο σημείωμα μπορεί να αφήσει μια θετική και διαρκή εντύπωση στον υπεύθυνο της συνέντευξης. Είναι ένας τρόπος να εκφράσετε την ευγνωμοσύνη σας για την ευκαιρία και να επαναλάβετε το ενδιαφέρον σας για τον ρόλο.

#9 Νοοτροπία και χαλάρωση

Τέλος, η θετική νοοτροπία είναι απαραίτητη. Ενώ οι συνεντεύξεις είναι καταστάσεις υψηλού κινδύνου, να θυμάστε ότι πρόκειται για μια συζήτηση σχετικά με τις επαγγελματικές σας ικανότητες. Χαλαρώστε και να είστε ο αυθεντικός σας εαυτός.

#10 Follow-Up μετά τη συνέντευξη

Μόλις τελειώσει η συνέντευξη, η διαδικασία προετοιμασίας για τη συνέντευξη δεν έχει ολοκληρωθεί. Είναι ζωτικής σημασίας να στείλετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μια επιστολή παρακολούθησης, ευχαριστώντας τον υπεύθυνο της συνέντευξης για τον χρόνο του και επαναλαμβάνοντας το ενδιαφέρον σας για τη θέση. Αυτό όχι μόνο δείχνει τον ενθουσιασμό σας αλλά και σας κρατάει στο μυαλό του συνεντευκτή.

Αυτή η απλή πράξη μπορεί να σας ξεχωρίσει από άλλους υποψηφίους που μπορεί να έχουν παραμελήσει αυτό το βήμα, δείχνοντας την ευγένεια και την αφοσίωσή σας. Επιπλέον, η επανάληψη της συνέντευξης σας δίνει την ευκαιρία να αναφέρετε οτιδήποτε μπορεί να έχετε ξεχάσει κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

Εν κατακλείδι

Ενσωματώνοντας αυτές τις συμβουλές στην προετοιμασία σας για τη συνέντευξη, έχετε περισσότερες πιθανότητες να αφήσετε μια αξέχαστη εντύπωση και τελικά να εξασφαλίσετε τη θέση εργασίας. Καλή τύχη στις προετοιμασίες σας!

Διαβάστε επίσης – ETFs: Τι είναι και ποιες κατηγορίες υπάρχουν;

Ακολουθήστε μας στο Facebooklinkedin και Twitter

Απάντηση

More from author

Related posts

spot_img

Latest posts

Στέφανος Τσιτσιπάς: Η Καριέρα, οι Τίτλοι και τα Κέρδη του Σπουδαίου Έλληνα Τενίστα

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς, όνομα συνώνυμο της ελληνικής επιτυχίας στο τένις, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Αυγούστου 1998. Το τένις ήταν στο αίμα του, με...

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Ένα αφιέρωμα στον Greek Freak, που σπάει κάθε ρεκόρ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, γνωστός και ως "The Greek Freak", είναι μια πανύψηλη φιγούρα στον κόσμο του επαγγελματικού μπάσκετ, όχι μόνο για τον εντυπωσιακό αθλητισμό...

Blackstone και Digital Realty ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ανάπτυξη κέντρων δεδομένων αξίας 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Η Blackstone, αμερικανική επενδυτική εταιρεία, συνεργάζεται με την εταιρεία κέντρων δεδομένων Digital Realty για τη δημιουργία κοινής επιχείρησης με σχέδια επένδυσης 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων...

Κάνε εγγραφή για να μαθαίνεις όλες τις εξελίξεις!

Κάνε εγγραφή και γίνε μέλος της μεγαλύτερης επιχειρηματικής κοινότητας στην Ελλάδα!

%d