Blue Ocean – Τι είναι η Στρατηγική των Γαλάζιων Ωκεανών;

Τι είναι η Στρατηγική των Γαλάζιων Ωκεανών; Το Blue Ocean αναφέρεται σε μια επιχειρηματική στρατηγική που αποσκοπεί στη δημιουργία αδιαφιλονίκητου χώρου στην αγορά, προσφέροντας καινοτόμα προϊόντα ή υπηρεσίες που δεν έχουν άμεσο ανταγωνισμό.

Η προσέγγιση αυτή επιτρέπει στις επιχειρήσεις να ξεφύγουν από τον έντονο ανταγωνισμό των υφιστάμενων αγορών και, αντίθετα, να δημιουργήσουν έναν νέο χώρο αγοράς όπου μπορούν να ευδοκιμήσουν και να αναπτυχθούν.

Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τι είναι η στρατηγική των Γαλάζιων Ωκεανών, πώς λειτουργεί και μερικά παραδείγματα επιχειρήσεων που έχουν εφαρμόσει με επιτυχία αυτή τη στρατηγική.

Τι είναι η στρατηγική των Γαλάζιων Ωκεανών ή αλλιώς Blue Ocean Strategy;

Ο όρος Blue Ocean ή αλλιώς Γαλάζιος Ωκεανός εισήχθη για πρώτη φορά από τους W. Chan Kim και Renée Mauborgne στο βιβλίο τους “Blue Ocean Strategy: How to Create Uncontested Market Space and Make the Competition Irrelevant”.

Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να ανταγωνίζονται στις υπάρχουσες αγορές, αλλά, αντίθετα, να δημιουργούν νέες αγορές που δεν έχουν ανταγωνισμό.

Για την περιγραφή αυτής της στρατηγικής χρησιμοποιείται η μεταφορά του γαλάζιου ωκεανού. Ένας γαλάζιος ωκεανός είναι ένας νέος, αχαρτογράφητος χώρος της αγοράς που δεν έχει μολυνθεί από τον ανταγωνισμό. Αντίθετα, ο κόκκινος ωκεανός αντιπροσωπεύει τον υφιστάμενο χώρο της αγοράς όπου οι επιχειρήσεις ανταγωνίζονται σκληρά για ένα μερίδιο της αγοράς.

Πώς λειτουργεί η στρατηγική των Γαλάζιων Ωκεανών;

Η στρατηγική των Γαλάζιων Ωκεανών λειτουργεί με τη δημιουργία νέου χώρου αγοράς που είναι αμόλυντος από τον ανταγωνισμό. Αυτό επιτυγχάνεται με τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων ή υπηρεσιών που δεν έχουν άμεσους ανταγωνιστές. Για να δημιουργήσουν έναν Γαλάζιο Ωκεανό (Blue Ocean), οι επιχειρήσεις πρέπει να επικεντρωθούν στα ακόλουθα τέσσερα βασικά στοιχεία:

Εξάλειψη: Οι επιχειρήσεις πρέπει να εντοπίσουν και να εξαλείψουν τους παράγοντες που η υπάρχουσα αγορά θεωρεί ουσιώδεις, αλλά δεν είναι ουσιώδεις για τους πελάτες. Με την εξάλειψη αυτών των παραγόντων, οι επιχειρήσεις μπορούν να μειώσουν το κόστος και να δημιουργήσουν νέα ζήτηση.

Μείωση: Οι επιχειρήσεις πρέπει να εντοπίζουν και να μειώνουν τους παράγοντες που είναι απαραίτητοι για τους πελάτες, αλλά έχουν παρασχεθεί υπερβολικά από τον κλάδο. Με τη μείωση αυτών των παραγόντων, οι επιχειρήσεις μπορούν να επικεντρωθούν στις βασικές ανάγκες των πελατών και να δημιουργήσουν μια πιο ελκυστική πρόταση αξίας.

Αύξηση: Οι επιχειρήσεις πρέπει να εντοπίσουν και να αυξήσουν τους παράγοντες που ο κλάδος έχει παραμελήσει ή δεν έχει προσφέρει ποτέ στους πελάτες. Αυξάνοντας αυτούς τους παράγοντες, οι επιχειρήσεις μπορούν να διαφοροποιηθούν από τον ανταγωνισμό και να δημιουργήσουν νέα ζήτηση.

Δημιουργία: Οι επιχειρήσεις πρέπει να εντοπίσουν και να δημιουργήσουν νέους παράγοντες που δεν έχουν προσφερθεί ποτέ πριν. Με τη δημιουργία νέων παραγόντων, οι επιχειρήσεις μπορούν να δημιουργήσουν μια μοναδική πρόταση αξίας που δεν συγκρίνεται με τους ανταγωνιστές.

Παραδείγματα της στρατηγικής των Γαλάζιων Ωκεανών

Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα επιχειρήσεων που έχουν εφαρμόσει με επιτυχία τη στρατηγική των Γαλάζιων Ωκεανών ή αλλιώς Blue Ocean strategy:

Cirque du Soleil: Το Cirque du Soleil είναι μια εταιρεία ζωντανής ψυχαγωγίας που συνδυάζει τα στοιχεία του τσίρκου, του θεάτρου και του χορού. Εξαλείφοντας τη χρήση ζώων και εστιάζοντας στις καλλιτεχνικές παραστάσεις, το Cirque du Soleil δημιούργησε ένα νέο χώρο στην αγορά της ζωντανής ψυχαγωγίας που δεν έχει άμεσο ανταγωνισμό.

Southwest Airlines: Η Southwest Airlines είναι μια αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους που προσφέρει πτήσεις από σημείο σε σημείο, ανοικτές θέσεις και χωρίς γεύματα. Μειώνοντας τις ανέσεις και εστιάζοντας σε δραστηριότητες χαμηλού κόστους, η Southwest Airlines δημιούργησε ένα νέο χώρο στην αγορά για ταξιδιώτες με χαμηλό προϋπολογισμό που δεν έχει άμεσο ανταγωνισμό.

Yellow Tail Wines: Η Yellow Tail είναι μια αυστραλιανή μάρκα κρασιών που δημιούργησε ένα νέο χώρο στην αγορά για εύκολο στην κατανάλωση κρασί που είναι προσιτό και προσιτό. Με τη δημιουργία ενός νέου γευστικού προφίλ που απευθύνεται σε μια νεότερη δημογραφική ομάδα, η Yellow Tail Wines δημιούργησε ένα νέο χώρο στην αγορά που δεν είχε άμεσο ανταγωνισμό.

Nintendo Wii: Το Nintendo Wii είναι μια κονσόλα παιχνιδιών που εισήγαγε έναν νέο τρόπο παιχνιδιού με τη χρήση χειριστηρίων που βασίζονται στην κίνηση. Δημιουργώντας μια νέα εμπειρία παιχνιδιού που απευθυνόταν σε ένα ευρύτερο δημογραφικό κοινό, το Nintendo Wii δημιούργησε ένα νέο χώρο στην αγορά που δεν είχε άμεσο ανταγωνισμό.

Οφέλη της στρατηγικής των Γαλάζιων Ωκεανών

Η στρατηγική των Γαλάζιων Ωκεανών προσφέρει πολλά οφέλη για τις επιχειρήσεις:

Μειωμένος ανταγωνισμός: Με τη δημιουργία ενός νέου χώρου αγοράς, οι επιχειρήσεις μπορούν να ξεφύγουν από τον έντονο ανταγωνισμό των υφιστάμενων αγορών και να καθιερωθούν ως ηγέτες της αγοράς.

Αυξημένη κερδοφορία: Με τη δημιουργία μιας μοναδικής πρότασης αξίας, οι επιχειρήσεις μπορούν να χρεώνουν υψηλές τιμές και να αυξάνουν την κερδοφορία τους.

Καινοτομία: Η στρατηγική των Γαλάζιων Ωκεανών απαιτεί από τις επιχειρήσεις να σκέφτονται έξω από το κουτί και να δημιουργούν καινοτόμα προϊόντα ή υπηρεσίες που δεν έχουν άμεσο ανταγωνισμό.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καινοτομίες στην τεχνολογία, το σχεδιασμό και την εμπειρία των πελατών.

Μακροπρόθεσμη επιτυχία: Δημιουργώντας έναν νέο χώρο στην αγορά, οι επιχειρήσεις μπορούν να εδραιώσουν μια ισχυρή θέση στον κλάδο και να επιτύχουν μακροπρόθεσμη επιτυχία.

Διαφοροποίηση του εμπορικού σήματος: Με τη δημιουργία μιας μοναδικής πρότασης αξίας, οι επιχειρήσεις μπορούν να διαφοροποιηθούν από τον ανταγωνισμό και να δημιουργήσουν ένα ισχυρό brand identity.

Κίνδυνοι της στρατηγικής των Γαλάζιων Ωκεανών

Η στρατηγική των Γαλάζιων Ωκεανών έχει επίσης τους κινδύνους της:

Αποδοχή από την αγορά: Η δημιουργία ενός νέου χώρου στην αγορά ενέχει τον κίνδυνο της αποδοχής από την αγορά. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι πελάτες θα αποδεχθούν το νέο προϊόν ή υπηρεσία και οι επιχειρήσεις ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προκλήσεις στην εκπαίδευση της αγοράς και στη δημιουργία ζήτησης.

Κίνδυνοι καινοτομίας: Η δημιουργία ενός μοναδικού προϊόντος ή υπηρεσίας απαιτεί καινοτομία, η οποία συνεπάγεται τους δικούς της κινδύνους. Οι επιχειρήσεις πρέπει να επενδύσουν χρόνο και πόρους για την ανάπτυξη του προϊόντος ή της υπηρεσίας και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα είναι επιτυχής.

Κόστος: Η δημιουργία ενός νέου χώρου αγοράς μπορεί να είναι δαπανηρή, καθώς οι επιχειρήσεις μπορεί να χρειαστεί να επενδύσουν σε έρευνα και ανάπτυξη, μάρκετινγκ και διανομή. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υψηλό επίπεδο κινδύνου, ιδίως για τις μικρές επιχειρήσεις.

Διαφορά Blue Ocean και Red Ocean

Ποια είναι, λοιπόν, η διαφορά μεταξύ του Blue Ocean και του Red Ocean; Με τον όρο Red Ocean ή αλλιώς Κόκκινος Ωκεανός αναφερόμαστε σε μια άκρως ανταγωνιστική αγορά, όπου οι εταιρείες μάχονται για τους ίδιους πελάτες και το ίδιο μερίδιο αγοράς.Σε έναν Red Ocean, υπάρχει έντονος ανταγωνισμός και οι εταιρείες αγωνίζονται να διαφοροποιηθούν.

Αντίθετα, ο όρος Blue Ocean όπως αναφέραμε και προηγουμένως αντιπροσωπεύει μια νέα και ανεκμετάλλευτη αγορά, όπου υπάρχει ελάχιστος έως καθόλου ανταγωνισμός και οι εταιρείες έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν νέα ζήτηση.

Συμπέρασμα

Η στρατηγική των Γαλάζιων Ωκεανών ή Blue Ocean strategy είναι μια επιχειρηματική στρατηγική που στοχεύει στη δημιουργία μη αμφισβητούμενου χώρου στην αγορά, προσφέροντας καινοτόμα προϊόντα ή υπηρεσίες που δεν έχουν άμεσο ανταγωνισμό.

Με τη δημιουργία ενός νέου χώρου αγοράς, οι επιχειρήσεις μπορούν να ξεφύγουν από τον έντονο ανταγωνισμό των υφιστάμενων αγορών και να καθιερωθούν ως ηγέτες της αγοράς.

Ωστόσο, η στρατηγική αυτή συνοδεύεται από τους δικούς της κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της αποδοχής από την αγορά, των κινδύνων καινοτομίας και του κόστους.

Όπως συμβαίνει με κάθε επιχειρηματική στρατηγική, είναι σημαντικό να αξιολογούνται προσεκτικά οι κίνδυνοι και τα οφέλη της στρατηγικής Blue Ocean πριν από την εφαρμογή της.

Διάβασε επίσης – Peer to Peer Lending – Τι είναι και πως λειτουργεί;

Ακολούθησε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

More from author

Απάντηση

Related posts

Latest posts

5 επιχειρηματικά προβλήματα που μπορεί να λύσει το ChatGPT

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια, και ένα από τα πιο ευέλικτα εργαλεία που εμφανίστηκαν είναι το ChatGPT. Βασισμένο σε...

5 λιγότερο ανταγωνιστικές αγορές για να ξεκινήσετε

Η επιχειρηματικότητα μπορεί να είναι ένα συναρπαστικό και ικανοποιητικό ταξίδι, αλλά η πλοήγηση σε άκρως ανταγωνιστικές αγορές μπορεί να είναι αποθαρρυντική, ιδίως για τους...

Πώς θα βγάλω χρήματα από το κινητό μου;

Τα κινητά μας τηλέφωνα έχουν γίνει ισχυρά εργαλεία για κάτι περισσότερο από απλή επικοινωνία και ψυχαγωγία. Με μια πληθώρα εφαρμογών, υπηρεσιών και ευκαιριών, μπορείτε...

Want to stay up to date with the latest news?

We would love to hear from you! Please fill in your details and we will stay in touch. It's that simple!

Αρέσει σε %d bloggers: