10 συμβουλές από τον Mark Cuban

Αν έχεις δει το Shark Tank τότε σίγουρα γνωρίζεις ποιος είναι ο Mark Cuban. Ο Mark Cuban, δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας από το τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, έχει κατορθώσει να συγκεντρώσει μία τεράστια περιουσία η οποία ξεπερνάει τα 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Πλέον ο Cuban έχει εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες περσόνες της Παγκόσμιας επιχειρηματικής σκηνής.

Μέσω των επιτυχημένων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, των επενδύσεων αλλά και της συμμετοχής του σε τηλεοπτικά shows ο Cuban έχει συγκεντρώσει γύρω από το όνομα του φανατικό κοινό. Εμείς, ξεχωρίσαμε 10 συμβουλές, τις οποίες αξίζει να γνωρίζει κάθε φιλόδοξος entrepreneur που θέλει να πετύχει.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mark Cuban (@mcuban)

1. Όπως λέει ο Mark Cuban “sales cures all”

Για τον Mark Cuban ένας επιχειρηματίας πρέπει πρώτα από όλα να ξέρει να πουλάει το προϊόν του. Ο ίδιος συμβουλεύει τους νέους επιχειρηματίες να ασχοληθούν με τις πωλήσεις. Μάλιστα, ως παράδειγμα ο Cuban χρησιμοποιεί τη δική του εμπειρία με τις πωλήσεις όταν δούλευε στην εταιρεία “Your Business Software”. Σύμφωνα με τον Cuban ο ίδιος κατάφερε να κλείσει μία συνεργασία ύψους 15,000 δολαρίων. Το αφεντικό του όμως δεν ήθελε να την κλείσει ο Cuban, και τον απέλυσε. Παρόλα αυτά, ανακαλώντας ο Cuban υποστηρίζει πως ήταν μία κίνηση που του έμαθε πολλά. Όπως αποδείχθηκε βρισκόταν ήδη στο σωστό δρόμο.

2.  Μάθε πότε είναι η κατάλληλη ώρα να πουλήσεις

Όσο σημαντική είναι η ικανότητα του να μπορείς να πουλήσεις κάτι σε κάποιον άλλο, τόσο σημαντική είναι και η ικανότητα να διακρίνεις το κατάλληλο timing. Σύμφωνα με τον Mark Cuban, για να πετύχει κανείς πρέπει να κατανοεί πότε είναι η κατάλληλη ώρα να κλείσει μία συμφωνία. Δε πρέπει ούτε να βιάζεται ούτε όμως να γίνεται άπληστος.

3. Για τον Mark Cuban, πρέπει να δουλεύεις περισσότερο από τον διπλανό σου

Ένα από τα πράγματα τα οποία εκτιμάει πολύ ο Mark Cuban είναι η σκληρή δουλειά. Για τον Αμερικανό επιχειρηματία, για να πετύχει κανείς πρέπει να μάθει να εργάζεται σκληρά και να είναι έτοιμος να μάθει όσα περισσότερα γίνεται πάνω στο αντικείμενο του. Προϋπόθεση βέβαια είναι να αγαπάει αυτό που κάνει. Αν δεν αγαπάς αυτό που κάνεις, σύμφωνα με τον Cuban σταμάτα το. Συγκεκριμένα ο ίδιος λέει:

«Ο ιδρώτας είναι η πιο σημαντική επένδυση που υπάρχει. Πρέπει να γνωρίζεις την επιχείρησή σου και τον κλάδο σου καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο. Να αγαπάς αυτό που κάνεις ή να μην το κάνεις καθόλου.»

4. Ο Mark Cuban σε καλεί να μάθεις να βλέπεις μακροπρόθεσμα

Μία συμβουλή που δίνει συχνά ο Cuban σε νέους επιχειρηματίες, είναι το να αρχίσουν να βλέπουν μακροπρόθεσμα. Τι εννοεί όμως με αυτό ο επιχειρηματίας; Για τον ίδιο, κανείς δεν πρέπει να ξεκινάει μία επιχείρηση με σκοπό το άμεσο κέρδος. Θεωρεί πως η πραγματική επένδυση έρχεται με τον χρόνο. Για τον Mark Cuban, μόνο όσοι είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν μακροπρόθεσμα, έχουν πραγματικό κέρδος. Δεν επενδύουν μόνο στο κέρδος, αλλά στις σχέσεις εντός εταιρείας, και τις συνεργασίες με άλλες εταιρείες, καθώς και στην ανάπτυξη της εταιρείας ως σύνολο.

5. Ο Mark Cuban πιστεύει στα αποτελέσματα

Ο Cuban όπως αναφέραμε επενδύει στο όραμα και στο μέλλον μίας επιχείρησης. Παρόλα αυτά, ο ίδιος γνωρίζει και την αξία που έχουν τα άμεσα αποτελέσματα. Τα άμεσα αποτελέσματα δηλώνουν πως η στρατηγική που έχουμε ακολουθήσει είναι σωστή και πως βρισκόμαστε σε σωστό δρόμο. Μάλιστα, ο ίδιος κατακρίνει πολλές νέες startups, οι οποίες σπαταλούν το κεφάλαιο που τους δίνεται χωρίς να εξετάσουν τις επιλογές τους, και χωρίς να στοχεύουν στα πιο άμεσα ρεαλιστικά αποτελέσματα.

6. Δεν είναι κακό να αποτυγχάνεις, σύμφωνα με τον Cuban

Ο Mark Cuban, όπως και πολλοί άλλοι επιτυχημένοι επιχειρηματίες πιστεύουν πως για να πετύχεις πρέπει να αποτύχεις. Ο ίδιος θεωρεί πως ακόμα και μια αποτυχία μπορεί να σε μάθει πολλά περισσότερα όχι μόνο για το προϊόν σου, αλλά και τον ίδιο σου τον εαυτό. Υποστηρίζει μάλιστα πως αυτό που κάνει έναν entrepreneur καλό, είναι η δυνατότητα του να κάνει το επόμενο βήμα παρά το ρίσκο της αποτυχίας. Εξάλλου μία τέλεια ιδέα παραμένει απλώς μία ιδέα, εκτός αν την δοκιμάσει κάποιος.

7. Μάθε πολύ καλά τον ανταγωνισμό σου

Για τον Mark Cuban ένα από τα βασικά συστατικά της επιτυχίας είναι το πόσο καλά γνωρίζει κανείς τον ανταγωνισμό. Καλεί τους νέους επιχειρηματίες να κάνουν καλή έρευνα, να αναζητήσουν ποιοι είναι οι ανταγωνιστές τους και να βρουν τον τρόπο ώστε να δημιουργήσουν κάτι καλύτερο από αυτούς.

8. Ο Mark Cuban προτείνει να χτίσεις γύρω σου την κατάλληλη ομάδα

Κάτι που αναφέρει πολύ συχνά ο Cuban στις συζητήσεις του είναι η ανάγκη ενός επιχειρηματία να χτίσει γύρω του την κατάλληλη ομάδα. Για τον ίδιο το να χτίσει κανείς μία άριστη ομάδα είναι σίγουρα δύσκολο. Όμως, όπως υποστηρίζει, αξίζει τον κόπο. Μία επιχείρηση μπορεί να πετύχει μόνο αν έχει χτιστεί από μία δυνατή ομάδα, η οποία εργάζεται συλλογικά για την άνοδο της.

9. Μάθε να ακούς τους πελάτες

Ο Mark Cuban θεωρεί πως το α και το ω μίας επιχείρησης είναι η επαφή που έχει με τους πελάτες της. Συγκεκριμένα ο ίδιος υποστηρίζει πως οι ίδιοι οι πελάτες είναι ικανοί να δώσουν στην εταιρεία το απαραίτητο feedback, το οποίο χρειάζεται. Αν μία επιχείρηση μάθει να ρωτάει και ακούει τους πελάτες της, και όχι μόνο να τους πουλάει προϊόντα, τότε μπορεί να βελτιώσει ριζικά τις υπηρεσίες της.

10. Ο Mark Cuban σε καλεί να τολμήσεις κάτι το διαφορετικό

Ο Mark Cuban πιστεύει πως ένας επιχειρηματίας πρέπει να κυνηγάει το διαφορετικό. Να είναι ουσιαστικά διατεθειμένος να τολμήσει και να διαφοροποιηθεί από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις και υπηρεσίες. Εξάλλου όπως υποστηρίζει, αν υπάρχουν 10,000 άτομα που κάνουν το ίδιο, γιατί να θέλει κανείς να γίνει το άτομο νούμερο 10,001;

More from author

Απάντηση

Related posts

Latest posts

10 κατηγορίες e-commerce και πως θα τις αξιοποιήσετε

Το e-commerce (ηλεκτρονικό εμπόριο) έχει φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο ψωνίζουμε, προσφέροντας ένα τεράστιο φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών που καλύπτουν σχεδόν κάθε...

Πως μπορείτε να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του προϊστάμενου σας

Η εμπιστοσύνη είναι θεμελιώδης πτυχή κάθε επαγγελματικής σχέσης, ειδικά αυτής που έχετε με το προϊστάμενο σας. Το να κερδίζετε την εμπιστοσύνη των προϊσταμένων σας...

Πόσο εύκολο είναι να πείσεις έναν επενδυτή;

Το να πείσετε έναν επενδυτή να χρηματοδοτήσει την επιχείρησή σας ή το έργο σας είναι μια δύσκολη αλλά ουσιαστική πτυχή της επιχειρηματικότητας. Η διαδικασία...

Want to stay up to date with the latest news?

We would love to hear from you! Please fill in your details and we will stay in touch. It's that simple!

Αρέσει σε %d bloggers: